Authorized Economic Operator (AEO). De volledige gids

De term Authorized Economic Operator (AEO) is een wereldwijd gebruikte term voor organisaties die toestemming hebben van een nationale douaneautoriteit om internationale transporten uit te voeren. In deze blogpost gaan we dieper in op dit onderwerp, leggen we uit hoe u een AEO-vergunning aan kunt vragen en bespreken we enkele internationale AEO-programma’s.

Autorized Economic Operator (AEO)

Wat is een Authorized Economic Operator (AEO)

De Werelddouaneorganisatie (WDO) definieert een authorized economic operator als volgt:

“een partij die betrokken is bij het internationale verkeer van goederen in welke functie dan ook en die door of namens een nationale douaneadministratie is goedgekeurd zijnde in overeenstemming met de WDO of gelijkwaardige veiligheidsnormen voor de toeleveringsketen. Authorized Economic Operators zijn onder andere fabrikanten, importeurs, exporteurs, makelaars, vervoerders, tussenpersonen, havens, luchthavens, terminal operators, geïntegreerde operators, entrepots en distributeurs”.

De douane stimuleert organisaties om AEO-programma’s te volgen of een AEO-certificaat te verkrijgen om de volgende redenen.

  • De internationale handel vereenvoudigen en stimuleren door internationaal erkende normen op te leggen. Dankzij AEO-programma’s kunnen bedrijven tijd besparen en beter plannen.
  • Het innen van douanerechten.
  • Het verminderen van veiligheidsrisico’s. AEO-programma’s leggen de toepassing van verschillende veiligheidsmaatregelen op. Deze verhogen de veiligheid aan de grens en verminderen het risico dat transporten ongewenste goederen of personen bevatten.

De Werelddouaneorganisatie heeft het WCO Framework of Standards to Secure and Facilitate global trade (SAFE) gecreëerd. Met SAFE wil de WDO douanewerkzaamheden en partnerschappen tussen douane en bedrijfsleven harmoniseren.

Het ontwikkelen van een Authorized Economic Operator programma is een belangrijk onderdeel van SAFE. Het stelt ook een reeks normen op als leidraad voor internationale douaneadministraties. Veel douaneautoriteiten hebben SAFE opgenomen in hun eigen AEO-programma’s. Ook de EU heeft een AEO-programma, dat simpelweg Authorized Economic Operator (AEO) heet.

AEO-programma EU

De Europese Unie heeft in 2008 haar AEO-programma opgezet op basis van internationaal erkende normen. De EU heeft wederzijdse erkenning van AEO-programma’s geïmplementeerd met onder andere de VS, het Verenigd Koninkrijk, China, Japan, Zwitserland en Noorwegen. EU-bedrijven die zich willen aanmelden voor dit AEO-programma, moeten hun aanvraag indienen bij hun eigen douaneautoriteit.

AEO-vergunning aanvragen Nederlandse & Belgische bedrijven

Nederlandse en Belgische bedrijven kunnen een AEO-vergunning of AEO-certificaat aanvragen bij hun respectievelijke douaneautoriteiten. Er zijn 2 soorten AEO-vergunningen:

  • Vergunning AEO Veiligheid (AEO-S)
  • Vergunning AEO Douanevereenvoudigingen (AEO-C).

Meer informatie hierover en het aanvragen van een AEO-vergunning kunt u vinden op de website van de Nederlandse belastingdienst of de website van de Belgische Federale Overheidsdienst Financiën.

Hieronder vindt u enkele andere AEO-programma’s. Deze kunnen relevant voor u zijn als u naar één of meerdere van deze landen exporteert. Dankzij wederzijdse erkenningsovereenkomsten (MRA’s) erkennen sommige van de volgende programma’s elkaar.

AEO-programma VS: CTPAT

Het Customs Trade Partnership Against Terrorism (CTPAT) werd in 2011 opgericht door U.S. Customs and Border Protection. Het doel is om internationale toeleveringsketens te versterken en de veiligheid aan de grenzen van de V.S. te verbeteren. CTPAT schrijft voor dat alle geladen containers met bestemming de Verenigde Staten moeten worden verzegeld met een high security seal. CTPAT is een vrijwillig programma voor Amerikaanse bedrijven dat de volgende voordelen biedt: kortere wachttijden aan de grens, minder CBP-onderzoeken, inspecties aan de voorkant van de lijn. Meer hierover kunt u lezen in dit artikel over CTPAT.

AEO-programma Canada: PIP

Partners in Protection (PIP) is een vrijwillig programma voor organisaties die betrokken zijn bij het vervoer van goederen naar Canada. Het werd gelanceerd in 1995. PIP biedt ook kortere wachttijden en een lagere kans op inspectie aan de grens.

AEO-programma Mexico

De Mexicaanse douane introduceerde in 2012 een vrijwillig programma dat eenvoudigweg Authorized Economic Operator wordt genoemd. Het is gericht op de implementatie van internationaal erkende minimale veiligheidsnormen. Het programma biedt verschillende voordelen die u hier kunt vinden.

AEO-programma Australië: Australian Trusted Trader (ATT)

Het Australian Trusted Trader (ATT) programma vermindert de administratieve rompslomp aan de Australische grens, verbetert de zekerheid op exportmarkten en versnelt het transport van vracht in en uit Australië. Lidmaatschap van het ATT-programma is gratis voor Australische bedrijven die voldoen aan verschillende veiligheids- en financiële criteria.

Over Hoefon Security Seals

Hoefon Security Seals is een gecertificeerde fabrikant van high security seals. In de meeste AEO-programma’s is de toepassing van ISO 17712 gecertificeerde high security seals verplicht voor internationaal vrachtvervoer. Wij bieden gecertificeerde high security bolt seals en cable seals. Deze verzegelingen hebben een zeer hoge breeksterkte en kunnen niet met de hand worden verwijderd. Neem gerust contact met ons op voor vragen of meer informatie.

Niels Pas CEO Hoefon Security Seaks

Niels Pas

CEO Hoefon Security Seals

Niels Pas is sinds 2017 CEO van Hoefon Security Seals. Hij heeft uitgebreide internationale ervaring en spreekt 4 talen op professioneel niveau.

Bekijk auteurspagina