Intermodaal transport. De complete gids

Intermodaal vervoer is al sinds de 18e eeuw een populaire manier van vervoer. In deze blogpost leggen we uit wat intermodaal transport is, hoe het werkt, en wat de voor- en nadelen van deze transportmethode zijn.

Intermodaal transport

Wat is intermodaal vervoer?

Intermodaal vervoer omvat het vervoer van goederen in containers via meerdere transportmethoden, zonder de goederen zelf te behandelen bij het wisselen van vervoerswijze. Voorbeelden van transportmethoden zijn schip, spoor, vrachtwagen of vliegtuig.

Wanneer bijvoorbeeld een container vol goederen eerst per schip wordt vervoerd en vervolgens wordt overgeladen op een vrachtwagen die naar de eindbestemming rijdt, spreken we van intermodaal vervoer.

Intermodaal transport is ontstaan ​​in het 18e-eeuwse Groot-Brittannië toen kolen in containers over water en spoor werden vervoerd. Sinds de jaren 60 is intermodaal transport de meest populaire en geprefereerde methode voor zeevracht.

Een verregaande integratie en standaardisatie van containers was noodzakelijk voor het succes van intermodaal transport. Vanwege de voordelen, waarover later meer, hebben logistieke bedrijven en grote organisaties zoals de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) grote inspanningen geleverd die hebben geleid tot standaardmaten van zeecontainers over de hele wereld.

Hoe werkt intermodaal transport?

Een praktijkvoorbeeld toont het beste hoe intermodaal transport werkt. Laten we als voorbeeld een televisiefabrikant in China nemen. Nadat de televisies zijn geproduceerd, worden de producten in een Chinese haven geladen voor containerverzending naar Nederland. Bij aankomst in de haven van Rotterdam wordt de container overgeladen naar een vrachtwagen die naar zijn eindbestemming rijdt waar de container wordt gelost.

Wat zijn de voordelen van intermodaal vervoer?

  • Flexibele en snelle service. Een bedrijf kan kiezen tussen verschillende vervoerswijzen en, indien nodig, de snelste manier van vervoer kiezen.
  • Kostenbesparing. Door een efficiënte afhandeling zijn de kosten relatief laag.
  • Verhoogde veiligheid. Omdat goederen gedurende de hele reis in een gesloten container worden opgeslagen, zijn ze beveiligd als ze worden overgeslagen naar een andere transportmethode.
  • Intermodaal vervoer is een relatief milieuvriendelijke methode als het gaat om vervoer per schip en/of spoor.
Intermodaal vervoer

Over Hoefon Security Seals

Hoefon Security Seals is een gecertificeerde fabrikant van verzegelingen. We produceren onder meer containerzegels, kabelzegels en kunststof verzegelingen. We bieden een snelle levering en zijn eveneens in staat om veiligheidszegels op maat te ontwerpen.

Aluminium Cable Seal CA-5.0A van Hoefon Security Seals

Wat zijn de nadelen van intermodaal vervoer?

  • Verminderde betrouwbaarheid. Doordat er gebruik wordt gemaakt van meerdere transportmiddelen is er een verhoogd risico op niet tijdige levering ten opzichte van het gebruik van 1 transportmiddel.
  • Vertragingen. Zoals gezegd kan intermodaal vervoer sneller zijn, maar ook langzamer dan niet-intermodaal vervoer. De spoorweg biedt bijvoorbeeld mogelijk geen directe routes naar de bestemming.

 

Wat is het verschil tussen intermodaal en multimodaal vervoer?

Zowel intermodaal transport als multimodaal transport omvat het verplaatsen van goederen met meer dan 1 transportmethode. Bij een multimodaal transport neemt één vervoerder de verantwoordelijkheid en garandeert de levering van deur tot deur. Dit is contractueel geregeld en geldt ook als er tijdens de reis gebruik wordt gemaakt van meerdere vervoerders. Bij intermodaal vervoer is er een apart contract voor elk afzonderlijk deel van de reis. Geen enkele partij is dus verantwoordelijk voor de gehele reis.

Niels Pas CEO Hoefon Security Seaks

Niels Pas

CEO Hoefon Security Seals

Niels Pas is sinds 2017 CEO van Hoefon Security Seals. Hij heeft uitgebreide internationale ervaring en spreekt 4 talen op professioneel niveau.

Bekijk auteurspagina